fbpx

BANER Perfect SPA Awards 2021 Glosuj Hotel SPA

Jedzenie przyszłości?

Do naszych sklepów niedługo trafią 34 innowacyjne produkty żywnościowe, których receptura została opracowana przez polskich naukowców. Mają one pomóc w walce z otyłością, anemią, nadciśnieniem i cukrzycą.

 Jedzenie to zostało wzbogacone w naturalne składniki bioaktywne, tzw. fito-związki, pozyskiwane głównie z roślin uprawianych w Polsce. ‒ To np. ekstrakt z morwy, pokrzywy, jarmużu, najczęściej wodny roztwór, który później jest suszony do postaci proszku. Inny składnik to hodowane przez nas kiełki soi i wzbogacane w żelazo, a następnie osuszane i rozdrabniane – mówi kierownik projektu prof. dr hab. Józef Korczak, Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Wśród 34 innowacyjnych produktów znalazły się m.in. pieczywo razowe i chrupkie, słodkie przekąski: kisiele, galaretki i budynie, zupy, mielonki mięsne lub mleczne napoje fermentowane. Będą one tylko nieco droższe od tradycyjnej żywności.

‒ Nowo opracowane produkty w trakcie badań korzystnie zmieniły wybrane wskaźniki medyczne u osób chorych w porównaniu z pacjentami żywionymi produktami tradycyjnymi. Najbardziej poprawiła się sytuacja osób chorych na cukrzycę. Sami pacjenci mówili, że podczas dietoterapii zużywają mniej insuliny, w ich odczuciu metabolizm węglowodanów jest lepszy ‒ dr inż. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Projekt realizowany jest przez konsorcjum naukowe „Bioaktywna Żywność”, koordynuje go Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ale prace naukowe prowadzą też inne polskie placówki badawcze.

 

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Uprawiano ją w wiszących ogrodach Semiramidy, była przysmakiem na babilońskich ucztach Baltazara, jej aromatycznymi liśćmi odżywiali się budowniczowie piramid w starożytnym Egipcie. Dziś króluje na stołach całego świata.
Skóra odzwierciedla stan zdrowia naszego organizmu. Jej kondycja zależy natomiast od właściwej diety. Niedobór witamin i minerałów w organizmie odbija się na jej wyglądzie, przyspiesza starzenie, powoduje jej wysuszanie lub przetłuszczanie.
W swojej nowej książce popularna dziennikarka udowadnia, że nawet niezwykle zabiegane kobiety, jakimi są młode mamy, mogą jeść pysznie i zdrowo. Podaje przepisy na dania, których prostota może miło zaskoczyć.
Prym wiedzie sok pomarańczowy. Pije go najwięcej, bo prawie 39 proc. mieszkańców naszego kontynentu. Drugie miejsce zajmuje sok wieloowocowy, a trzecie ‒ jabłkowy.
reklama

Społeczność

reklama
reklama

Perfect SPA Awards

Partnerzy Konkursu

logo

Redakcja
tel.: +48 886 606 054
redakcja@SPAeden.pl

Redaktor Naczelna:
Katarzyna Sołtyk
k.soltyk@semana.pl

Społeczność

© 2021 Spaeden All Rights Reserved.Design & Development by Conor